1
İstanbul Su Tesisatçısı
LAVABO VE GİDER TIKANIKLIĞI
Su tesisatçısı olarak robotla kırmadan lavabo tıkanıklığı açıyoruz. Atık su borularında lavabo tıkanıklığı açma işlemi kameralı ekiplerimiz tarafından yapılmaktadır. Ayrıca istenildiği takdirde aşırı yağlanma olmuş lavabo giderlerlerinde basınçlı yıkama su jeti makinesi ile temizlik yapıyoruz. Lavabo gideri açma çeşitli lavabo açıcılar ve profesyonel kırmadan lavabo açan tesisatçılar tarafından yapılmaktadır.
Lavabo giderlerinden su geri taşma yaptığında boru içerisine göndereceğimiz lavabo açma makinesi ile kırmadan tıkalı borunuzu açabiliriz. Çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi gider borularının bağlı olduğu çatalın son bağlantı noktasında bulunan kapalı dirseklerde genelde tıkanma meydana gelir. Lavabom tıkandı sakın paniğe kapılmayın. Geçici tıkanıklığa karşı lavabo aç kullanarak çözüm bulabilirsiniz fakat su tesisat borusunun içerisinde kalıplaşmış tortular için robotla açmaktan başka çare yoktur. Lavabonuzun giderini duvarları veya seramikleri kırmadan açıyoruz. Robotla lavabo atık su giderlerinde tıkanıklık açma servisimiz tüm ilçelerde yaygın servis ağı ile hizmet vermektedir. Tıkanan lavabonuzun borusunda su gitmiyorsa paniğe kapılmayın artık kırma dökme yöntemlerini bir kenara bırakın. Lavabo borularında tıkanıklığı kırmadan robotla açan makineler var. Tuvaletinize kaçırdığınız bir bez borunun etrafına dolaşıp tuvalet borusunun önünü kapattığında giderden sular taşmaya başlar. Tıkanmış bir lavabo borusu ve tıkanık bir lavabo giderinde marketlerde satılan lavabo aç tarzı kimyasallar denedikten sonra bizi arayın. Basit lavabo tıkanıklığı bu tür kimyevi maddelerle açılabilir.
LAVABOLAR NEDEN TIKANIR?
Tesisatlarda görülen kısa sürekli tıkanmalar genellikle ticari alanların lavabolarında yaşanmaktadır. Gıda işiyle meşgul işletmelerin mutfaklarında, dökülen yemek artıkları tıkanmaya sebep olurken, eğim verilmeden yapılan atık su borularında bu şikâyetler yılda birkaç kez tekrarlanmaktadır. Tesisat kurulurken suyun akış yönü ters verildiği için, evyeden dökülen yemek artıkları boruda birikme yapar. Giderin içerisinde set oluşturan bu maddeler pis suyun kanalizasyona gitmesinin önüne geçer. Hatta mutfak ya da diğer lavabo giderinden akamayan pis sular akış yolu bulamadığı için taşma yapar.
Normal şartlarda doğru döşenen bir su tesisatında, bina içerisindeki ana boruların çeperi geniş olmasının yanı sıra dikey olarak döşendiklerinden, içerisine bez gibi suda erimeyen katı atıklar atılmadığı sürece tıkanma olmaz. Bu sebeple konutlarda alt yapı tesisatı döşenirken uygun açıda eğim verilmesi çok önemlidir. Lavabo deliğinden itibaren ana boruya giden mesafe, 10 metreyi geçmemesi gerekir. Bu şartlar sağlandıktan sonra geriye kalan tek şey kullanıcıların dikkatli olmasıdır. Düzenli olarak gider temizliği yapılan yerlerde tıkanıklık şikâyeti yaşanmaz. Gider temizliği sırasında borunun içerine gönderilen basınçlı su jeti, lavabo borusunun temizliğini kusursuz olarak yapmaktadır. Fakat bazı işletmelerin bu tür bakımları zamanında yaptırmaması neticesinde ani tıkanmalar oluştuğu için ticari kayıplara yol açar. Suyun yaşam alanlarında kullanılmadığı bir bölüm yoktur. Bu yüzden içeri gelen temiz su borularıyla yanı sıra tahliye amacıyla kullanılan su borularının temizliğini de düşünmek gereklidir.
LAVABONUN TIKANMASINA ETKEN SEBEPLER
Gider boruları içerisinde kalan yiyecek artıklarını ve sabun kalıntılarını çevre dostu olmayan kimyasallar kullanarak tıkanıklığı açmaya çalışmak size geçici çözümler sunabilir.
Lavabolarda oluşan tıkanmaların sebepleri:
Değişen toprak: Donmuş zemin, zeminin oturması sonucu borularda zarar görmüş kırılma ya da çökme olabilir.
Tıkanma: Yağ birikimi veya yabancı bir nesne, suyun gidişini kısıtlar veya hattın doğrudan su akışını durdurabilir.
Korozyon: Boruların dayanıklılık sürecine bağlı olarak ömrünü tamamlamış olması.
Göbekli boru: Borunun bir bölümü kâğıt ve atık toplayan bir vadi oluşturması, zemin ve toprak koşullarına göre değişkenlik gösterebilir.
Sızdıran ek yerleri: Borular arasındaki mühürler, pis su borusu çevresinde kaçağa neden olur.
Kanalizasyon Ana Hattı: Ağaç veya çalı kökleri kanalizasyon hattı işgal etmiş veya temizliği yapılmayan bir boru olabilir.
Mevcut borular bozulmuş veya aşınmış olabilir, yatak kısmı iyi malzemeden beslenmemiş olabilir.