1
Samsun Su Tesisatçısı | Su Tesisatı -150₺ İndirim
Su tesisatı genel olarak temiz su tesisatını ifade etmek için kullanılsa da tanım itibariyle temiz ve pis su tesisatını da içine alarak kapsamaktadır. Temiz su tesisatı borulardan ve ekleme parçalardan oluşuyor olup evlerde, iş yerlerinde, binalarda kullanım suyunu kullanma yerlerine kadar ileten boru ağıdır. Binaların su ile ilgili ihtiyaçları farklı sistemler üzerinden temin edilir. Örneğin yaşam alanlarımızdaki tuvaletlerden kanalizasyon borularına gönderilen atık su ya da çamaşır yıkamak için ihtiyacımız olan temiz su, yapıların su tesisatı sistemleri sayesinde temin edilir. Su tesisatı, temiz suyu musluklara aktarma, kirli suyu kanallar vasıtasıyla evlerden uzaklaştırma işlemini gerçekleştiren sistemdir açıklaması, su tesisatı nedir sorusuna verilebilecek en kısa cevap olarak belirir.
Dış temiz su tesisatı ve iç temiz su tesisatı olmak üzere ikiye ayrılan temiz su tesisatı, kullanılacak suyu, kullanma yerlerine kadar ileten boru ağıdır. Şehir su borusu ile binadaki sayaç arasında kalan kısım dış temiz su tesisatı, temiz suyu katlara dağıtan kolonlar ile kolonlardaki suyu kullanma yerlerine götüren bağlantı boruları da iç temiz su tesisatı olarak adlandırılır.
Tıpkı temiz su tesisatı gibi pis su tesisatı da iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır. Balkon, çatı bahçe gibi alanlara düşen yağmur suyu dahil olmak üzere, tüm bina içi atık sularını şehir kanalizasyonuna ileten boru ağı pis su tesisatı olarak adlandırılır.
Öncelikle borular işlevlerine göre farklılık gösterir. Örneğin soğuk su borularında kullanılan boru sistemi, sıcak su boruları için tercih edilmeyebilir. Burada belirleyici etmenler basınç ve sıcaklıktır. Bakır borular, düşük sürtünme oranı ve dayanıklılık açısından tercih edilirken, plastik borular düşük sürtünme katsayısı sebebiyle ya da hafif ve paslanmaz olması sebebiyle tercih konusu olabilir. Türkiye’de, su tesisatı sistemlerinde genelde çelik, plastik ve bakır borular kullanılmıştır. Plastik boruların pazar payı her geçen gün artmaktadır. Bakır borular Türkiye’de daha çok küçük tesislerde kullanılmaktadır. Çelik borulara göre daha olmakla beraber daha hafif, montajı kolay ve korozyona dayanıklıdır. Plastik borular, ekonomik olması, kolay birleştirilmesi gibi sebeplerle son dönemlerde yoğun talep görmektedir.
Türkiye’deki su tesisatlarında yaşanan arızaların payına bakıldığında, temiz su tesisatı ve pis su tesisatı arızaları hemen hemen eşit paya sahiptir. Yine sanılanın aksine, yeni binalarda yaşanan su tesisatı arızaları azımsanmayacak kadar çoktur. Pis su tesisatlarında görülen arızalar tıkanıklık gidermek için yanlış kimyasalların kullanılması gibi kullanıcı hatalarından, eski binalardaki boruların çürümesi gibi tesisatın kullanım ömründen ya da yanlış malzeme seçimi, malzemelerin birleştirilmesi esnasındaki işçilik hatası gibi yapısal problemlerden kaynaklanmaktadır. Temiz su tesisatlarında görülen arızlar ise ağırlıklı olarak işçilik ya da malzeme hatalarından oluşmaktadır. Kalorifer tesisatı hariç, temiz su tesisatlarındaki kullanıcı hatası yok denecek kadar azdır.
Su tesisatı, yaşam kalitemizi doğrudan etkileyen, ofis ya da evlerimizdeki gündelik hayatımızı idame ettirebilmemiz açısından oldukça önem arz eden bir sistemdir. Yaşam alanlarımızda karşımıza çıkan, lavabo ya da klozet tıkanıklığı gibi en küçük bir su tesisatı problemi bile ciddi sorunlara yol açmaktadır. Üstelik su kaçaklarını göz önüne aldığımızda, bu sorunlar bizlerle beraber komşularımıza kadar bir takım sıkıntılara sebebiyet verebilir. Bu yazımızdan sonra isterseniz evinizde su kaçağı sıkıntınız varsa kırmadan su kaçağı tespiti yazımıza göz atabilirsiniz.